Dyslexie

Hulp bij vermoedens van dyslexie

Wanneer komt je kind in aanmerking voor hulp:

  • Je kind zit op de basisschool en is 7 t/m 12 jaar;
  • Je bent woonachting in de provincie Drenthe;
  • Er is ernstige achterstand op het gebied van lezen en spelling in vergelijking tot leeftijdsgenoten:
  • Bij de toetsen scoort hij/zij drie keer na elkaar een V-(min) score of E-t (laagste 10%) voor woordlezen.

Dyslexie hulp voor inwoners van Drenthe

Wat kan Via Socium voor jouw kind betekenen?

  • Deskundig onderzoek: Onze ervaren professionals voeren een onderzoek uit om vast te stellen of er inderdaad sprake is van dyslexie;
  • Persoonlijke begeleiding: Bij een diagnose dyslexie stellen we een op maat gemaakt behandelplan op, afgestemd op de specifieke behoeften van jouw kind;
  • Samenwerking met school: We werken nauw samen met de school van je kind om ervoor te zorgen dat de begeleiding aansluit bij het onderwijs;
  • Ondersteuning voor ouders/verzorgers: We bieden jou advies en begeleiding, zodat jij jouw kind optimaal kunt ondersteunen bij het huiswerk en lezen;
  • Bewezen effectieve methoden: Onze behandelaars werken met de bewezen effectieve behandelmethode, Asgaard Saga. Dit programma maakt gebruik van gamification, waardoor educatieve elementen op een speelse en interactieve manier aan kinderen worden aangeboden. Wat ervoor zorgt dat het oefenen leuk en uitdagend is, ieder kind wil toch gamen!

Waarom kiezen voor Via Socium?

  • Jarenlange ervaring: Wij hebben jarenlange ervaring in het begeleiden van kinderen met dyslexie;
  • Grote betrokkenheid: We vinden het belangrijk om een persoonlijke band op te bouwen met zowel het kind als de ouders;
  • Breed netwerk: Onze medewerkers orthopedagogen, psychologen en logopedisten werken samen en hebben kennis van de zorgkaart, mocht er andere expertise noodzakelijk zijn.

Dyslexieonderzoek

Na de aanmelding volgt het screenen van het dossier. Bij positief advies gaat het kind door voor het dyslexieonderzoek. Dit bestaat uit een intakegesprek met ouder(s) en kind, het onderzoek, een eindgesprek en een eindverslag met de uitkomsten van het onderzoek en het advies. Mogelijke uitkomsten van het onderzoek zijn:

  • Ernstige dyslexie: een kind krijgt een dyslexieverklaring en een indicatie voor vergoede behandeling;
  • Dyslexie, maar geen ernstige dyslexie. Komt niet in aanmerking voor vergoede zorg. Ouders kunnen ervoor kiezen de behandeling zelf te betalen (particuliere zorg);
  • Geen dyslexie: andere problemen veroorzaken de lees- en spellingproblemen. We bespreken met de school en ouders welke ondersteuning verder mogelijk is.

Behandeltraject

De dyslexiebehandeling vindt één keer per week plaats op de school van jouw kind. De totale behandelduur varieert van 1 tot 1,5 jaar en bestaat uit de volgende onderdelen:

  1. opstellen handelingsplan;
  2. psycho-educatie;
  3. wekelijkse behandelsessie;
  4. wekelijkse huiswerkopdrachten voor lezen en spellen (belangrijke voorwaarde);
  5. contact met school;
  6. tussenmetingen om vorderingen te volgen en daar waar nodig het handelingsplan bij te stellen;
  7. eindtoetsen opstellen van het eindverslag en eindgesprek met school en ouders;
  8. ongeveer 3-4 maanden na de afronding van het traject vindt er een follow-up plaats.

Kosten en vergoeding

In veel gevallen wordt het dyslexietraject vergoed door de gemeente vanuit de Jeugdwet. Via Socium werkt op het gebied van onderzoek en behandeling ernstige dyslexie volgens de daarvoor geldende richtlijnen van het Nederlands Kwaliteitsinstituut Dyslexie (NKD).

Andere opties

Mocht je kind niet binnen de gestelde eisen voor vergoede dyslexiezorg in aanmerking komen, maar wil je wel extra ondersteuning bij het lezen? Dan kun je onderzoek en behandelingen particulier afnemen. Stel je met ons in verbinding zodat we samen tot een goede ondersteuningstraject kunnen komen.

Particulier dyslexieonderzoek

Niet ieder kind komt voor de vergoede dyslexiezorg in aanmerking. Neem contact op om de mogelijkheden die Via Socium je kan bieden te bespreken.

 

Dyslexie in het Voortgezet Onderwijs

Het komt regelmatig voor dat dyslexie pas in het voortgezet onderwijs aan het licht komt. Veel leerlingen hebben hun dyslexie op de basisschool weten te compenseren. Heb je vragen over dyslexiezorg in het VO dan staat een dyslexieexpert je hierover graag te woord. 

Meld je kind aan voor het vergoede dyslexietraject

Bij Via Socium ontdekt jouw kind de kracht van dyslexie: sterker in lezen, sterker in het leven.

Wij reageren binnen 3 werkdagen.

Heb je vragen? Stel ze gerust.